Ingredience: (8 ks)
Rýžové koule: 250 g rýže basmati, 100 g tvrdého sýra (ementál, gouda atp.), 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička kari koření, sůl.
170 g tapenády ze sušených rajčat (k zakoupení zde: Tapenáda ze sušených rajčat 170 g).
Trojobal (hladká mouka, vejce, strouhánka), olej na smažení.
Salátek: 100 g salátové okurky, 50 g ledového salátu, 150 g bílého jogurtu, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce majonézy, sůl, pepř.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Rýži uvaříme dle návodu. Sýr nastrouháme na tenké nudličky.
- Rýži i sýr dáme do mísy a přidáme všechny ostatní ingredience na rýžové koule.
- Rýžové těsto pořádně promícháme, aby se všechny suroviny propojili. Navlhčenýma rukama tvoříme velké koule (o průměru cca 7 cm) a ihned je obalujeme v trojobalu.
- Obalené koule smažíme ve fritéze na 180 °C dokud není povrch zlatavý.
- Na salátek si nakrájíme na plátky/proužky salátovou okurku a i ledový salát. Přidáme jogurt, majonézu, citronovou šťávu a pepř (dle chuti i sůl, ale koule jsou slané dost, takže salátek by měl být méně slaný). Vše promícháme a salátek servírujeme s čerstvě usmaženými rýžovými koulemi.