Ingredience: (4 porce)
Žemle: 4 ks Žemle na burger s variací semínek
Burgery: 800 g zadního hovězího, 1 lžička pepře, 2 lžičky soli, extra panenský olivový olej na potření.
Náš kečup (k zakoupení zde: Náš kečup z čerstvých rajčat – jemný 330 g).
Mikrobylinky – pořádná hrst (hrášek, brokolice, ředkev….).
Cibulové čatní (k zakoupení zde: Čatní z červené cibule – Jemné 250 g, Čatní z červené cibule – Pálivé 250 g, Čatní ze žluté cibule – Jemné 250 g, Čatní ze žluté cibule – Pálivé 250 g).
Dip z pečených paprik (k zakoupení zde: Dip z pečených paprik – Jemný 150 g, Dip z pečených paprik – Pálivý 150 g).
Domácí hranolky: 4 velké velké brambory, sůl.
Výrobky použité v receptu
Cibulové čatní z červené cibule – Jemné 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Pálivé 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra Pálivé 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 250 g
Dip z pečených paprik – Pálivý 150 g
Dip z pečených paprik – Jemný 170 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 250 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 250 g
Postup:
- Žemle na burger připravíme dle návodu. Semínka na posypání použijeme dle svého výběru. My tentokrát použili bílý a černý sezam a dýňová semínka. Ale nemusí být také žádná 🙂
- Hovězí maso nameleme a řádně osolíme a opepříme. Mokrýma rukama tvoříme bochánky a následně placičky o průměru cca 10 cm a síle 3 cm.
- Hotové placičky potřeme z obou stran olivovým olejem a smažíme na středním stupni asi 5 minut z každé strany. Chceme, aby bylo uvnitř maso růžové (medium rare), někdo může mít raději krvavé (rare).
- Bulky rozřízneme, na spodní část naneseme vrstvu kečupu a přidáme hrst mikrobylinek. Na bylinky položíme burger a poslední vrstvu tvoří cibulové čatní z červené/žluté cibule nebo dip z pečených paprik. A přiklopíme vrchní částí žemle.
- Hranolky si připravíme, když pečeme žemle. Brambory oloupeme a pokrájíme na 1 cm silné hranolky (můžeme je zarovnat přesně do hranolů všechny, ale to by byla škoda okrajů, takže použijeme i nerovné části). Hranolky dáme do vroucí vody a necháme asi 2 minuty blanšírovat. Poté je vyndáme a pořádně osušíme. Takto připravené je vložíme do fritézy, kde je na vyšším stupni osmažíme dozlatova až hněda.
TIP: Hranolky samotné jsou moc dobré Naším kečupem s čerstvých rajčat a můžete tak dětem dopřát domácí „fastfood“ ve zdravějším podání.