Ingredience: (2 porce)
2 plátky chleba.
Holandská omáčka: 1 žloutek, 25 g másla, 1 lžička citrónové šťávy, špetka soli a pepře.
Zastřená vejce: 2 čerstvá vejce, špetka soli, 1 lžíce octa.
Hrst mikrobylinek (kerblík a červená řepa).
Cibulové čatní: Čatní z červené cibule – Jemné 250 g, Čatní z červené cibule – Pálivé 250 g, Čatní ze žluté cibule – Jemné 250 g, Čatní ze žluté cibule – Pálivé 250 g).
Výrobky použité v receptu
Cibulové čatní z červené cibule – Jemné 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Pálivé 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra Pálivé 180 g + Cheddarová omáčka 180 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 250 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 250 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 250 g
Postup:
- V hrnci přivedeme k varu vodu. V jiném hrnečku rozpustíme máslo.
- Do skleněné mísy vyklepneme žloutek a přidáme citronovou šťávu. Metličkou rozšleháme, aby se cca dvojnásobně zvětšilo množství. Mísu dáme nad hrnec s mírně vroucí vodou a metličkou šleháme a současně pomalu přiléváme máslo. Dáváme pozor, aby se žloutek neuvařil. Až bude mít omáčka požadovanou hustotu, lehce osolíme, opepříme a sundáme z vařiče.
- V dalším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme ocet a sůl. Do naběračky vyklepneme vejce a lehce ho přesuneme do mírně vroucí vody. Totéž uděláme hned i s druhým vejcem. Vaříme 3 minuty.
- Plátky chleba opečeme v topinkovači.
- Na každý plátek naneseme tenkou vrstvu cibulového čatní, trochu mikrobylinek a na ně položíme zastřené vejce. Vejce zalijeme řádně holandskou omáčkou a můžeme ještě dozdobit bylinkami.
TIP: Vejce Benedikt je klasika, ale musím říct, že s naším cibulovým čatní, to dostalo o stupeň lepší šmrnc 🙂