Ingredience: (4 porce)
Halušky: 600 g oloupaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička majoránky, 1 lžička tyminánu.
400 g Domácí nakládané zelí (nebo kupované kysané), 150 g slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 125 g bryndzy.
Dochucení: cukr moučka a sůl dle potřeby.
Postup:
- Oloupané brambory nastrouháme najemno (co nejjemněji, ideálně robotem). Přidáme mouku a sůl a umícháme těsto. Těsto by nemělo být řídké ani husté, tak akorát 🙂
- Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu (osolenou) a pomocí struhadla na halušky drbeme těsto do vroucí vody. Musíme pracovat rychle, protože halušky během minuty vyběhnou na hladinu a jsou hotové (můžeme kdyžtak udělat na dvakrát). Halušky sbíráme sběračkou po hladině a dáváme do olejem vytřené mísy.
- Slaninu pokrájíme nadrobno, na pánvi rozpálíme olej a slaninu opražíme, přidáme halušky a zelí a promícháme. Dochutíme cukrem a solí a na závěr přidáme 3/4 balíčku bryndzy. Bryndzu necháme rozehřát a promícháme.
- Halušky servírujeme do hlubokého talíře a posypeme kousky zbylé bryndzy.