Ingredience: (6 ks)
Těsto: 600 g hladké mouky, 250 ml vody, 100 g bílého jogurtu, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru krystal, 8 g sušeného droždí, 5 lžic olivového oleje.
Na potření: 1 vajíčko nebo olivový olej.
Na posypání: sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka
Postup:
- Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. K jednomu kraji nasypeme cukr, k druhému sůl. V prostředku uděláme důlek, do kterého nalijeme vodu, olivový olej a přidáme jogurt.
- Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat ingredience.
- Poté těsto přesuneme na vál. Rukama vypracujeme pružné a lepkavější těsto. S těstem pracujeme rychle, během hnětení si ruce několikrát pomoučníme moukou, aby se těsto nelepilo (ale čím méně použijeme mouky navíc, tím lépe). Těsto hněteme asi 10 minut, musí být na povrchu hladké a jemné.
- Pomocí pomoučených rukou vytvarujeme z těsta bochánek a vložíme ho do mísy na vykynutí.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
- Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněnou plochu a rozdělíme ho na 6 stejně velkých dílů a vytvarujeme bagetky cca 20 cm dlouhé, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem těsně vedle sebe (můžeme mezi ně dát také kousek pečícího papíru, aby se k sobě nepřilepily).
- Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme kynout ještě 30 minut, aby zvětšily svůj objem.
- Bagetky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pokud chceme, posypeme semínky. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 220°C a pečeme 20 minut.
TIP: My jsme posypali 3 kousky semínky a 3 bagetky jsme potřeli pouze olivovým olejem, protože bez semínek to jsou pak skvělé bagetky na Panini.