Ingredience:
2 menší cibule (180 g), 2 lžíce sádla, 30 g sušených hřibů, 5 menších brambor (300 g), 100 g klobásy.
3 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1600 ml vývaru, 3 lžičky soli, 400 g kysaného zelí (nejlépe domácího Domácí nakládané zelí).
200 g zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky.
Postup:
- Cibuli nakrájíme najemno. Klobásku pokrájíme na tenké půlměsíčky. Brambory nakrájíme na malé kostičky. Houby namočíme do vody.
- V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli, klobásku a brambory orestujeme.
- Přidáme bobkové listy, nové koření, pepř a kmín a zalijeme vývarem.
- Do hrnce vložíme kysané zelí a houby a vaříme na mírném stupni asi 30 minut, dokud nejsou měkké brambory. Dle potřeby osolíme.
- V malé misce smícháme zakysanou smetanu s moukou a polévku zahustíme. Ještě krátce povaříme a můžeme podávat.
1 komentář u „Valašská kyselica s houbami“
Kyselice je fakt dobrý valašský jídlo. Hodně kamarádů jej na Valašsku jedlo poprvé v životě. To byl zážitek 😊