Ingredience: (2 porce)
Losos: 2x 200 g filet z lososa, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 25 g másla.
Omáčka: 10 cm kousek pórku, 2 lžíce kaparů, 1 lžíce dijonské hořčice, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany na vaření, sůl.
Opečené salátky: 2 salátky Little gem (nebo kousky římského salátu), 2 lžíce olivového oleje.
Pečivo: 2 kousky čerstvého chleba nebo bagety, 2 lžíce tapenády ze sušených rajčat (Tapenáda ze sušených rajčat 170 g).
Postup:
- Filety lososa (i s kůží) osolíme a opepříme. Pórek pokrájíme na tenké nudličky.
- Na pánvi rozpálíme olej. K jedné straně vložíme pórek a kapary a ke druhé filety (kůží dolu). Vše restujeme najednou na středním až vyšším stupni.
- Filety z lososa orestujeme kůží dolů asi 3-4 minuty, poté otočíme vložíme máslo a druhou stranu restujeme další 2-3 minuty (dle výšky filetu, aby zůstal uvnitř růžový). Mezitím pórek a kapary občas promícháme.
- Filety vyndáme a zabalíme do alobalu. Ke zbylému pórku a kaparám přidáme hořčici a přilijeme víno. Chvíli povaříme, aby se víno vyvařilo a poté přilijeme smetanu. Ještě krátce povaříme a podle potřeby dosolíme.
- Salátky Little Gem podélně rozřízneme a vnitřní strany pokapeme olivovým olejem a touto stranou dáme na rozpálenou grilovací pánev a orestujeme.
- Filet z lososa přelijeme hořčičnou omáčkou a podáváme ho s opečeným salátkem a bagetkou potřenou tapenádou.