Ingredience: (2 ks)
800 g hladké mouky, 140 g cukru krupice, 8 g sušeného droždí, špetka soli, 1 lžička muškátového oříšku.
300 ml mléka, 170 g rozpuštěného vlažného másla, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 130 g kandované pomerančové kůry, kůra z 1 čerstvého citronu.
1 vejce na potření, hrst nasekaným mandlí.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku. Přisypeme cukr, sušené droždí, špetku soli a přistrouháme muškátový oříšek.
- Ve středu vytvoříme důlek a nalijeme do něj mléko, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a přidáme vejce, kandovanou pomerančovou a citronovou kůru.
- Vypracujeme hladké a vláčné těsto.
- Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme kynout 3-4 hodiny.
- Poté těsto rozdělíme nejprve na polovinu – z těsta budou dvě vánočky.
- Polovinu těsta ještě rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
- Každý díl vyválíme na váleček o tloušťce asi 1,5-2 cm.
- Konce tří válečků spojíme a zmáčkneme k sobě, totéž provedeme i s ostatními třemi.
- Dále postupujeme podle videa (na konci receptu) a ze šesti válečků upleteme najednou celou vánočku. Takto postupujeme i s druhou polovinou těsta.
- Plech vyložíme pečícím papírem a vánočky na něj přeneseme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 30 minut nakynout.
- Troubu si rozehřejeme na 180 °C, nakynuté vánočky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Nemusíme používat žádné špejle, ani přikrývat alobalem.
- Vánočky dáme do trouby a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme 35 minut.
TIP: Po upečení můžeme ještě teplou vánočku potřít rozehřátým medem a pocukrovat.