Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 400 ml teplé vody, 1 lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 3 lžičky extra panenského olivového oleje.
Na povrch před pečením: 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžičky nasekaných pekanových ořechů.
Na povrch po upečení: 1 lžíce extra panenského olivového oleje.
Postup:
- Ingredience na těsto dáme do mísy a uhněteme těsto. Těsto bude hodné lepkavé a relativně tekuté. To je v pořádku.
- Těsto ihned přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vykynout než zdvojnásobí objem cca 1,5-2 hodiny.
- Připravíme si pečící formu nebo plech, který vyložíme pečícím papírem.
- Vykynuté těsto nepropracováváme a rovnou ho dáme z mísy do připravené formy.
- Pomoučněnými prsty rozprostřeme těsto do krajů, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout.
- Jakmile je těsto nakynuté, uděláme lehce ho potřeme olivovým olejem a na povrchu uděláme důlky, do kterých zapícháme kousky rozmarýnu. Nakonec povrch ještě posypeme drcenými pekanovými ořechy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut. Až bude barva zlatavá, můžeme focacciu vyndat.
- Nakonec ještě teplou focacciu potřeme olejem.
TIP: Focaccia se hodí k salátku, grilovanému masíčku nebo jen tak k zakousnutí k předkrmu či u večerního vínka 🙂