Ingredience:
400 g hladké pšeničné mouky, 1/2 lžičky sušeného droždí, 320 ml teplé vody, 30 ml oleje, 1,5 lžičky soli.
Postup:
- Do mísy přesejeme mouku a přidáme sušené droždí a sůl.
- Přilijeme vodu a olej a vařečkou nebo stěrkou uhněteme vláčné, trochu lepivé a řidší těsto.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout dvě hodiny.
- Poté gumovou stěrkou těsto opět prohněteme, ideálně tak, že ho stěrkou překládáme přes sebe. Necháme kynout další dvě hodiny.
- Pracovní plochu si posypeme dostatečně moukou a těsto na ní vyklopíme a opět lehce zaprášíme moukou. Již s ním pracujeme jemně a nehněteme, aby nám z něj neutekly bublinky.
- Těsto se lehce rozteče a tak jak je ho rozdělíme nožem nebo ostrou stěrkou na 4-8 dílů (dle požadované velikosti) a každý díl přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- Plech přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut nakynout.
- Mezitím si rozehřejeme troubu na 220 °C.
- Poté vložíme plech do trouby a pečeme 25 minut, dokud nejsou ciabatty na povrchu zlatavé.





