Ingredience:
Roast Beef: 800 g hovězího masa (velký ořech), snítka rozmarýnu a tymiánu, 3 lžičky Červená kari pasta 100 g, sůl, 2 lžíce olivového oleje.
Dýňové pyré: 400 g dýně (bez jádřinců), 3 malé brambory, 100 ml mléka, 40 g másla, sůl.
Salsa: 2 rajčata, 10 cm pórku, 1/2 červené papriky, jablečný ocet, sůl, olivový olej.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Hovězí maso očistím a zbavíme blán. Dle potřeby naporcujeme na menší kousky. My jsme ho rozdělili na dvě části. Na každý kousek dáme čerstvou bylinku a provázkem svážeme dokola, aby byl zachován tvar.
- Maso potřeme po celém povrchu kari pastou a osolíme. Necháme v lednici odležet alespoň 10 hodin (ideálně použijeme vakuovačku, nebo zabalíme do potravinářské folie).
- Maso před další úpravou vyndáme z lednice hodinu dopředu, aby získalo pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravíme dýňové pyré. Brambory a dýni pokrájíme na malé kousky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme a přidáme máslo, mléko a sůl. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
- Na pánvi rozpálíme olej a maso zprudka orestujeme ze všech stran. Poté jej přemístíme do pekáčku vyloženém pečícím papírem a v předehřáté troubě na 190 °C pečeme 15 minut (nejlépe je použití sondy, uvnitř masa musí být dosaženo teploty 45 °C).
- Maso vyndáme z pekáčku a zabalíme do alobalu. Můžeme ho vrátit do vypnuté trouby, aby zůstalo teplé. Takto ho necháme 10 minut odpočinout.
- Během doby, co maso odpočívá si připravíme zeleninovou salsu. Rajčata, papriku a pórek pokrájíme na drobné kousky a ochutíme jablečným octem, olivovým olejem a solí. Promícháme.
- Odpočinuté maso pokrájíme na tenké plátky. Maso podáváme na dýňovém pyré, ozdobené zeleninovou salsou a přelité šťávou z výpeku.
TIP: Takto připravený roast beef můžeme taktéž podávat jen se zeleninovým salátkem a nebo jím naplnit sendvič.