Ingredience:
280 g nastrouhané cukety.
Tekuté: 500 ml kefírového mléka, 2 vejce, 150 ml oleje, 3 lžíce čekankového sirupu.
Suché: 120 g třtinového cukru, 400 g hladké špaldové mouky, 1 lžička jedlé sody, 1/2 sáčku kypřícího prášku, 2 lžičky nastrouhané citronové kůry, špetka soli.
25 g lupínků mandlí, 45 g rozinek.
Máslo na vymazání formy.
Postup:
- Všechny tekuté ingredience vlijeme do mísy a prošleháme.
- Sypké ingredience dáme do jiné mísy a promícháme. Přidáme je k tekutým a vyšleháme.
- Nastrouhanou cuketu zbavíme přebytečné vody a vmícháme do těsta.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a okraje potřeme máslem.
- Těsto (je poměrně řídké) nalijeme do formy a pečeme na 160-170 °C asi 80 minut.
- Po upečení je vhodné nechat koláč zcela vychladnout, aby uvnitř ztuhl. Pokud byste ho rozkrojili ještě teplý, bude uvnitř vlhký (což ale také ničemu nevadí).
- Po vychladnutí vyjmeme z formy a přendáme na talíř. Koláč je velmi vláčný a není přeslazený.
TIP: Pokud si ho chceme osladit, stačí pocukrovat. Báječně se k němu ale hodí zavařenina Rybíz alá brusinky.