Ingredience: (8 ks)
Kvásek: 100 ml horké vody, 8 g sušeného droždí, 1 lžička cukru.
Těsto: 630 g hladké pšeničné mouky, 250 ml horké vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce olivového oleje.
Voda na vaření: 1 litr vody, 50 g cukru krystal, 5 g jedlé sody.
Dohotovení: 1 vejce na potření, semínka na posypání (dýňová, sezamová, lněná, mák, kmín,..).
Postup:
- Do sklenice dáme vodu, droždí a cukr a pořádně promícháme. Necháme asi 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek a všechny ostatní ingredience na těsto. Uhněteme vláčné těsto (ne tuhé, ne řídké), které rozdělíme na 10 dílů a z každého vytvarujeme hladký bochánek.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a ještě ho lehce potřeme olejem. Bochánky na něj umístíme, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
- Poté si připravíme vodu na vaření. Do vody dáme cukr a sodu a přivedeme téměř k varu. Voda nesmí vřít, musí být jen velmi horká.
- V této chvíli si už začneme rozehřívat troubu na 220 °C.
- Nyní dotvarujeme bagely. Každý bochánek dáme na pracovní desku, doprostřed zapíchneme vařečku a krouživými pohyby uděláme dírku. Poté bagel vezmeme a ještě rukama díru zvětšíme. Bagel ihned vložíme do horké vody asi na jednu minutu. Takto pokračujeme i s ostatními bagely.
- Vařené bagely vyndáme opět na plech s čistým pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky.
- Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
TIP: Bagely doporučujeme naplnit naším Dip z pečených paprik – Jemný 150 g, rukolou nebo jiným salátkem a oblíbeným sýrem.