Ingredience: (6 ks)
Žemle: 600 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 150 g bílého jogurtu, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 200 ml vlažné vody, 1 vejce, dýňová semínka.
Burger: 1200 g hovězího pupku, 2 lžičky koření Garam Masala, 2 lžičky soli, 3 snítky citronového tymiánu, olivový olej na smažení.
Dohotovení: 6 vajec, 2 rajčata, 2 nakládané okurky, 6 plátků sýru, 6 listů salátu, 6 lžic cibulového čatní, 6 lžic majonézy.
Výrobky použité v receptu
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 180 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Pálivé 250 g
Garam Masala 40 g
Cibulové čatní (chutney) z červené cibule – Jemné 250 g
Cibulové čatní z červené cibule – Extra pálivé 250 g
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku a přidáme všechny ostatní suroviny. Uhněteme vláčné těsto, které vypracujeme do bochánku. Mísu lehce vymažeme olejem a bochánek do ní přesuneme. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny kynout. Pracovní plochu si lehce pomoučníme a z nakynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, které vyválíme na malé bochánky. Bochánky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu rozpálíme na 200 °C. Bochánky potřeme rozšlehaným vejce a posypeme dýňovými semínky. Vložíme do trouby a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme 20 minut.
- Hovězí maso si nameleme. Okořeníme Garam Masalou, solí a přidáme tymián. Maso pořádně rukama propracujeme, aby se vše propojilo. Maso rozdělíme na 6 dílů, každý o hmotnosti 200 g a vytvoříme burgery o velikosti 8 cm, a výšce 2 cm. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a burger osmažíme z každé strany asi 4 minuty (opravdu záleží na velikosti, aby burger zůstal uvnitř růžový).
- Z vajec uděláme volská oka. Žemle na burger rozřízneme a na sucho opražíme na pánvi. Rajčata a okurky pokrájíme na plátky.
- Na spodní část žemle naneseme majonézu, na ni položíme list salátu a na něj burger. Na burger položíme plátek sýra, který roztavíme flambovací pistolí (nebo můžeme sýr nechat rozpustit už na pánvi během smažení burgeru). Na sýr dáme lžíci cibulového čatní, navrch plátky okurky a rajčete a nakonec vejce. Přiklopíme vrchní částí žemle.
- PUSTÍME SE DO TOHO! 🙂