Ingredience:
250 g žitné celozrnné mouky, 270 g hladké celozrnné špaldové mouky, 300 ml horké vody, 150 ml jogurtu 3,5 % tuku, 8 g sušeného droždí, 2 lžičky třtinového cukru, 1,5 lžičky soli.
40 g slunečnicových semínek, 20 g lněných semínek.
Olej a polohrubá mouka na vymazání formy.
Postup:
- Obě mouky prosejeme do mísy.
- Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr, sůl a slunečnicová a lněná semínka. V mouce uděláme důlek, do kterého dáme jogurt a přilijeme vodu.
- Zpracujeme vláčné těsto, které přendáme do mísy vymazané lehce olejem a necháme přikryté kynout 2 hodiny.
- Formu na chléb vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto vytvarujeme dle tvaru formy a vložíme ho do ní. Povrch těsta lehce poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 1 hodinu.
- Troubu rozpálíme na 230°C.
- Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut.
- Po vyjmutí z trouby vyklopíme a necháme vychladnout.