Ingredience: (8 ks)
Těsto: 500 g hladké mouky, 6 lžiček třtinového světlého cukru, 2 lžičky soli, 8 g sušeného droždí, 250 ml vlažné vody, 6 lžic olivového oleje, 2 žloutky, 2 lžičky sušené mleté červené řepy.
Na potření: 1 bílek
Na posypání: Dýňová, sezamová či jiná semínka.
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku.
- Na kraj mouky nasypeme droždí, vedle cukr, sůl a sušenou červenou řepu. V mouce uděláme důlek, do kterého vyklepneme žloutky, nalijeme vodu a olej.
- Uhněteme vláčné těsto a z těsta vytvarujeme bochánek, který vložíme do mísy lehce vymazané olejem.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme kynout 1 hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí přesuneme na mírně pomoučený vál a ještě jednou zlehka zpracujeme.
- Těsto rozdělíme na 8 stejně velkých částí a vyvarujeme bochánky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Položíme je dostatečně od sebe, protože v troubě nabydou.
- Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme ještě kynout cca ½ hodiny.
- Bochánky potřeme bílkem, posypeme oblíbenými semínky a vložíme do rozehřáté trouby 220 °C.
- Pečeme asi 15 minut do zlatohnědého zbarvení (díky červené barvě to jde hůře poznat, ale 15 minut by mělo být dostačujících).