Rubriky
Vegan Recepty Pečivo

Česneková focaccia s rozmarýnem

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 400 ml teplé vody, 1 lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 3 lžičky extra panenského olivového oleje, 2 lžičky sušeného mletého česneku.

Na povrch před pečením: 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje.

Olivový olej na vymazání formy.


Postup:

  1. Ingredience na těsto dáme do mísy a uhněteme těsto. Těsto bude hodné lepkavé a relativně tekuté. To je v pořádku.
  2. Těsto necháme vykynout než zdvojnásobí objem cca 1-2 hodiny.
  3. Připravíme si pečící formu s vyššími okraji. Formu vymažeme silně olejem, aby se focaccia po upečení dobře vyndávala.
  4. Zatím co kyne těsto, si připravím česnek. Stroužky oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Dáme je do mističky a zalijeme olejem. Takto necháme naložené, dokud těsto nevykyne.
  5. Vykynuté těsto nepropracováváme a rovnou ho dáme z mísy do připravené formy.
  6. Prsty rozprostřeme těsto do krajů. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout.
  7. Po povrchu rozprostřeme naložený česnek (okapeme, aby byl téměř bez oleje – tím potřeme až po upečení) a na těstě uděláme důlky, do kterých zapícháme kousky rozmarýnu.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut. Až bude barva zlatavá, můžeme focacciu vyndat. 
  9. Nakonec ještě teplou focacciu potřeme olejem od naloženého česneku.

TIP: Focaccia se hodí k salátku, grilovanému masíčku nebo jen tak k zakousnutí k předkrmu či u večerního vínka 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here