Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 400 ml teplé vody, 1 lžička cukru krystal, 2 lžičky soli, 3 lžičky extra panenského olivového oleje, 2 lžičky sušeného mletého česneku.
Na povrch před pečením: 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje.
Olivový olej na vymazání formy.
Postup:
- Ingredience na těsto dáme do mísy a uhněteme těsto. Těsto bude hodné lepkavé a relativně tekuté. To je v pořádku.
- Těsto necháme vykynout než zdvojnásobí objem cca 1-2 hodiny.
- Připravíme si pečící formu s vyššími okraji. Formu vymažeme silně olejem, aby se focaccia po upečení dobře vyndávala.
- Zatím co kyne těsto, si připravím česnek. Stroužky oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Dáme je do mističky a zalijeme olejem. Takto necháme naložené, dokud těsto nevykyne.
- Vykynuté těsto nepropracováváme a rovnou ho dáme z mísy do připravené formy.
- Prsty rozprostřeme těsto do krajů. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut vykynout.
- Po povrchu rozprostřeme naložený česnek (okapeme, aby byl téměř bez oleje – tím potřeme až po upečení) a na těstě uděláme důlky, do kterých zapícháme kousky rozmarýnu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 30 minut. Až bude barva zlatavá, můžeme focacciu vyndat.
- Nakonec ještě teplou focacciu potřeme olejem od naloženého česneku.
TIP: Focaccia se hodí k salátku, grilovanému masíčku nebo jen tak k zakousnutí k předkrmu či u večerního vínka 🙂