Ingredience: (24 ks)
Korpus: 2 listová těsta (2x 500 g)
Náplň: 200 ricotty, 200 g mascarpone, 250 g plnotučného tvarohu, 150 moučkového cukru, 3 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, kůra z 1 citronu.
Rybízový přeliv: 300 g čerstvého rybízu, 200 g cukru krystal, 50 ml vody.
Ozdoba: Čerstvý rybíz a meduňka na ozdobu.
Postup:
- Listová těsto rozválíme na tenký plát a z každého vykrájíme 12 koleček o průměru 10-12 cm. Na košíčky použijeme formu na muffiny (nejlépe silikonovou). Každý otvor vyložíme kolečkem těsta.
- V míse vyšleháme ricottu, mascarpone, tvaroh, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Vmícháme nastrouhanou kůru z citronu.
- Náplní naplníme připravené košíčky a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 25-30 minut. Ke konci je ideální zapnout pečení pouze ze spodní části, aby se košíčky zespodu pěkně upekly. Košíčky necháme vystydnout.
- Do hrnce dáme rybíz a cukr a trochu vody. Promícháme, přivedeme k varu a za mírné teploty necháme pod pokličkou pomalu rozvařit. Když je rybíz rozvařený pokličku sundáme a necháme přebytečnou tekutinu zredukovat. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem. Na košíčky nelijeme horký rozvar, ale necháme ho malinko vychladnout, aby nestékal.
- Nakonec košíčky ozdobíme pár kuličky rybízu a lístečkem čerstvé meduňky nebo máty.