Ingredience:
Korpus: 100 g ovesných vloček, 100 g máslových sušenek, 150 g másla.
Náplň: 200 ricotty, 200 g mascarpone, 250 g plnotučného tvarohu, 120 moučkového cukru, 3 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu.
Ovocné pyré: 300 g mraženého ovoce (my použili 100 g červeného rybízu, 200 g třešní), 150 g cukru krystal, 2 lžičky sypké želatiny.
Tabulka hořké čokolády.
Postup:
- Na korpus rozdrtíme v mixéru vločky a sušenky. Máslo rozehřejeme a přilijeme k sušenkové směsi a promícháme.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme sádlem. Na dno vložíme sušenkovou směs a uhladíme.
- Korpus si předpečeme v troubě 10 minut na 170 °C.
- Na náplň dáme do mísy ricottu, mascarpone a tvaroh. Přidáme moučkový cukr, vejce a vanilkový extrakt a vše vyšleháme do hladké konzistence.
- Náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme dál na 170 °C 40 minut.
- Cheesecake necháme zcela vychladnout.
- Ovoce vložíme do kastrolu, přidáme trochu vody a přisypeme cukr. Ovoce necháme rozvařit a cukr roztavit. Trvá to asi 20 minut. Konzistence musí být hustší a voda téměř vyvařená. Dle chuti můžeme přidat ještě cukr. Přidáme želatinu a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a nalijeme na vychladlý cheesecake. Necháme ztuhnout v lednici.
- Nakonec si připravíme čokoládové hoblinky. Tabulku čokolády o něco zapřeme a velkým pevným nožem škrabeme podélně hoblinky (pod úhlem 45°). Hoblinky naneseme na cheesecake ideálně před podáváním, aby nezměkly.