Ingredience:
Těsto: 570 g hladké mouky, 250 ml vody, 200 g zakysané smetany 12%, 1 lžička soli, 8 g sušeného droždí, 5 lžic olivového oleje.
Na potření: 1 vejce.
Postup:
- Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. Přisypeme sůl, přilijeme vodu a olej a přidáme zakysanou smetanu.
- Vypracujeme hladké těsto (ručně nebo robotem na těsto).
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
- Litinový hrnec (nebo jiný na chléb) dáme do trouby a troubu i s hrncem předehřejeme na 230 °C.
- Vykynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a ještě rukama vytvarujeme bochánek, který přendáme do předehřátého hrnce. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a uprostřed nařízneme nožem. Pracujeme rychle, abychom vrátili teplý hrnec co nejdříve do trouby.
- Pečeme na 230 °C 30 minut. Díky zakysané smetaně je chléb trochu hutnější, ale chuťově je výtečný.