Rubriky
Recepty Pečivo

Chléb ze zakysané smetany z hrnce

Ingredience:

Těsto: 570 g hladké mouky, 250 ml vody, 200 g zakysané smetany 12%, 1 lžička soli, 8 g sušeného droždí, 5 lžic olivového oleje.

Na potření: 1 vejce.


Postup:

  1. Mouku prosejeme i s droždím do velké mísy. Přisypeme sůl, přilijeme vodu a olej a přidáme zakysanou smetanu.
  2. Vypracujeme hladké těsto (ručně nebo robotem na těsto).
  3. Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
  4. Litinový hrnec (nebo jiný na chléb) dáme do trouby a troubu i s hrncem předehřejeme na 230 °C.
  5. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a ještě rukama vytvarujeme bochánek, který přendáme do předehřátého hrnce. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a uprostřed nařízneme nožem. Pracujeme rychle, abychom vrátili teplý hrnec co nejdříve do trouby.
  6. Pečeme na 230 °C 30 minut. Díky zakysané smetaně je chléb trochu hutnější, ale chuťově je výtečný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here