Ingredience:
1400 g oloupané cibule, 6 lžic oleje, 1 l vývaru, 1 lžička kmínu, 2-3 lžičky soli, 30 g sušených hub, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička třtinového cukru.
Plátky chleba a sýr grana padano (pro neveganskou verzi).
Postup:
- Houby namočíme do teplé vody a necháme chvíli louhovat, aby změkly.
- Cibule rozpůlíme a pokrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci rozpálíme olej a cibuli orestujeme do hnědé barvy. Restujeme na vyšší stupeň a velmi často mícháme. Cibule se trochu začne připalovat a to je přesně to, co chceme – tak dostane hnědou barvu. Jen pozor, aby se nepřipálila, od hrnce nesmíme odejít. Takto restujeme asi 15-20 minut.
- Během restování přidáme kmín.
- Poté zalijeme vývarem, přidáme houby (vymačkané od vody) a dochutíme solí, cukrem a octem.
- Ještě chvíli povaříme.
- Mezitím si nakrájíme plátky chleba, které posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péct do trouby na 200 °C, dokud není sýr roztavený a povrch upečený dozlatova.
- Polévku podáváme s opečeným chlebem se sýrem.