Ingredience:
Korpus: 100 g ovesných vloček, 140 g máslových sušenek, 160 g másla.
Náplň: 320 g nastrouhané cukety zbavené vody, 200 ricotty, 200 g mascarpone, 125 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu.
Třešňové želé: 700 g vypeckovaných třešní, 100 ml vody, 50 g cukru krystal, 15 g citronové šťávy.
4 g agaru, 100 ml vody.
Postup:
- Na korpus rozdrtíme v mixéru vločky a sušenky. Máslo rozehřejeme a přilijeme k sušenkové směsi a promícháme.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem a okraje vymažeme sádlem. Na dno vložíme sušenkovou směs a uhladíme.
- Korpus si předpečeme v troubě 10 minut na 200°C.
- Na náplň dáme do mísy ricottu, mascarpone a nastrouhanou cuketu na jemné nudličky. Přidáme moučkový cukr, vejce a vanilkový extrakt a vše vyšleháme do hladké konzistence.
- Náplň nalijeme na předpečený korpus a pečeme dál na 170 °C asi 45 minut.
- Cheesecake necháme ve formě zcela vychladnout.
- Třešně rozpůlíme a vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a přisypeme cukr. Ovoce necháme rozvařit a cukr roztavit. Trvá to asi 20 minut. Konzistence musí být hustší a voda téměř vyvařená. Agar nasypeme do studené vody, promícháme a necháme 10 minut odstát. Poté ho nalijeme k třešním, promícháme a krátce povaříme. Rozvar necháme asi 10 minut odstát, aby lehce vychladl a poté ho nalijeme na vychladlý cheesecake. Necháme ztuhnout v lednici, dokud není želé zcela pevné.
- Poté opatrně nožem oddělíme okraje koláče od formy, vyjmeme ho a můžeme podávat 🙂