Ingredience:
2 l plnotučného mléka (min. 3% tuku).
80 ml šťávy z citronu (= 4 středně velké citrony) nebo 50 ml octa jako syřidlo.
1 lžička soli, hrst nasekaný bylinek (pažitka, oregano, saturejka).
Postup:
- Z citronů vymačkáme 80 ml šťávy do hrnku, případně si odměříme 50 ml octa.
- Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na 92°C (nevaříme!!!).
- Odstavíme a přidáme syřidlo (citronovou šťávu nebo ocet). Lehce promícháme a necháme odpočívat 30 minut.
- Poté scedíme přes jemné síto a zachycenou sýřeninu necháme odkapat. Ochutíme solí a vmícháme bylinky. Lehce promícháme.
- Cedník vyložíme plátýnkem a sýřeninu do něj přemístíme. Uhladíme a zarovnáme a překryjeme plátýnkem, aby sýr neosychal.
- Ponecháme asi 1 hodinu při pokojové teplotě, poté přemístíme na 2 hodiny do lednice (můžeme nechat i přes noc). Tehdy je sýr připraven k vyklopení a konzumaci.