Ingredience: (3 ks)
400 g hladké pšeničné mouky, 200 g hladké špaldové mouky, 8 g sušeného droždí, 200 g bílého jogurtu, 200 ml vlažné vody, 1 lžička třtinového cukru, 2 lžičky soli.
1 vejce na potření, dýňová semínka na posypání.
Postup:
- Oba druhy mouky přesejeme do velké mísy a přidáme ostatní ingredience. Uhněteme hladké a vláčné těsto.
- Mísu lehce vytřeme olejem, z těsta vytvarujeme bochánek a dáme do mísy. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 1,5-2 hodiny nakynout.
- Těsto rozdělíme na tři postejné díly a z každého vytvarujeme chléb, který na koncích zúžíme. Chleby dáme na plech vyložený pečícím papírem a přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut nakynout.
- Chleby podélně nařízneme uprostřed a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat dýňovými (nebo jinými) semínky.
- Pečeme v předehřáté troubě 35 minut na 180 °C.