Ingredience:
Základ na pečení: 1300 g dýně hokaido (bez jádřince), 3 ks cibule (cca 300 g), 10 stroužků česneku (cca 80 g), 1 lžička celých semínek fenyklu, 1 lžička celých semínek římského kmínu, 2 lžičky sušeného oregana, 2 lžičky hrubozrnné soli, 3 lžíce olivového oleje.
Dochucení: 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku.
1300 ml vývaru.
Postup:
- Dýni (zbavenou jádřince) pokrájíme i se slupkou na kousky. Cibuli oloupeme a několikrát překrojíme na kousky velké jako dýně. Stroužky česneku oloupeme a jemně rozdrtíme nožem. Všechnu zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Zeleninu posypeme fenyklem, římským kmínem a oreganem. Zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut (nebo dokud není zelenina měkká a lehce připečená).
- Upečenou zeleninu přemístíme do hrnce, zalijeme vývarem a přidáme zázvor a muškátový oříšek. Můžeme ještě dosolit podle chuti.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
TIP: Klasicky můžeme dýňovou polévku podávat s chlebovými krutony. My jsme ale tentokrát zvolili orestované uzené masíčko s červenou cibulkou a dýňovými semínky.


