Ingredience:
350 g dýně (zbavené semínek, se slupkou), špetka soli.
500 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 1/2 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 225 ml vody, 4 lžíce dýňových semínek.
Olej na vymazání mísy, sklenice vody do trouby.
Postup:
- Dýni nastrouháme na tenké nudličky. Přidáme špetku soli, promačkáme a necháme 20 minut odpočinout, jestli pustí vodu, kterou poté vymačkáme.
- K dýni přidáme mouku všechny ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být trochu lepkavé, ale ne řídké.
- Těsto přendáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout 2 hodiny.
- Poté vytvarujeme bochánek, který dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Poté těsto uprostřed nařízneme.
- Mezitím předehřejeme troubu na 250 °C, chléb vložíme a rychle vlijeme vodu na dno trouby (opatrně, abyste se neopařili) a troubu zavřeme (pára zajistí křupavou kůrčičku).
- Na 250 °C pečeme 10 minut, poté stáhneme na 220 °C a pečeme dalších 30 minut.
- Upečený chléb necháme vystydnout. Vláčný je i další dny.
TIP: Těsto můžeme dochutit také římským kmínem, muškátovým oříškem nebo zázvorem – zkrátka vším, co se k dýni hodí 🙂