Ingredience:
Kuře: 1 kuře, celé koření (2 lžičky koriandru, 2 lžičky pepře, 2 lžičky fenyklu), 2 lžičky soli, 1/2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje.
Salát: Římský salát, cherry rajčátka, hoblinky parmazánu, čerstvé bylinky (oregano, pažitka).
Dresing: 1 vrchovatá lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, 2 stroužky česneku, 3 filátka naložených ančoviček, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čekankového sirupu/medu, pepř (sůl není potřeba).
Postup:
- Fenykl, pepř a koriandr opražíme nasucho na rozehřáté pánvi. Dáváme pozor aby se nepřipálilo. Dáme do hmoždíře a rozdrtíme. Přidáme sůl, nadrobno pokrájený česnek a cibuli. Vytvoříme řidší pastu.
- Kuře rozřízneme podél zad a rukou rozevřeme, abychom vytvořili tvar „motýlka“.
- Poctivou vrstvu pasty naneseme na kuře a rukama pořádně vetřeme. Necháme 2 hodiny odležet v ledničce, ale můžeme nechat i přes noc.
- Rozehřejeme si gril a položíme na něj kuře. Nejdříve ho položíme naříznutou stranou dolů a necháme zatáhnout. To uděláme tak na 10 minut. Potom obrátíme kůží dolů, zatížíme cihlou obalenou v alobalu a nejlépe přikryjeme ještě poklopem.
- Necháme grilovat 30 minut. Dáváme pozor aby se kuře nespálilo. Po půl hodině obrátíme a necháme ještě 5 minut na druhé straně. Kuře by mělo být šťavnaté a mírně připečené (avšak ne spálené) a mělo by odpadat od kosti.
- Během grilování si připravíme salát. Listy římského salátu nakrájíme na větší kousky, rajčátka rozpůlíme. Na dresing smícháme všechny ingredience a rozmixujeme dohladka. Dresing promícháme se zeleninou, ozdobíme hoblinkami parmazánu a čerstvými bylinkami.
- Podáváme společně s kuřetem na jednom prkénku. Před podáváním můžeme kuře už naporcovat.