Ingredience: (4 porce)
Řízek: 1 menší kapr (zbavený kůže, rozpůlený), 100 g strouhaného tvrdého sýra (gouda, cheddar), 3 vejce, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, hrst čerstvých bylinek (libeček, rozmarýn, tymián atp.), olej na smažení.
Pyré: 4 mrkve, 3 brambory, 20 g másla, 50 ml mléka, sůl.
Hrst čerstvých mikrobylinek na ozdobu.
Postup:
- Kapří půlky vyfiletujeme a filety pokrájíme na malé kousky a dvakrát v mlýnku nameleme. K namletému masu přidám nastrouhaný sýr, vejce, mouku a nasekané bylinky. Osolíme, opepříme a rukama pořádně promícháme, aby se vše propojilo.
- Mokrýma rukama tvoříme řízky, které následně obalíme v trojobalu. Na pánvi rozpálíme olej a osmažíme dozlatova.
- Současně s přípravou kapra připravujeme i pyré. Mrkev a brambory oloupeme, pokrájíme na malé kousky a ve vroucí vodě uvaříme do měkka. Vodu slijeme, k zelenině přidáme máslo, mléko a osolíme. Tyčovým mixérem umixujeme dohladka.
- Holandské řízky z kapra podáváme na mrkvovém pyré, ozdobené mikrobylinkami.