Ingredience: (4 ks)
Těsto: 250 g hladké mouky, 3 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 1/2 sáčku sušeného droždí, 125 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 1 žloutek.
1 bílek na potření, drcená hrubozrnná sůl na posypání.
Postup:
- Prosejeme mouku i s droždím do dostatečně velké misky.
- Vodu smícháme s cukrem.
- Doprostřed mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s cukrem: Přilijeme olej a vložíme žloutek.
- Sůl nasypeme na okraj misky na mouku, aby se nedostala hned do kontaktu s droždí (sůl droždí ničí).
- Vařečkou začneme od středu mísy smíchávat vodu a olej s moukou a solí a žloutkem.
- Těsto přesuneme na pomoučený vál. Rukama vypracujeme pružné a jenom mírně lepivé těsto.
- Pomocí pomoučených rukou vytvaruje z těsta kuličku a vložíme do mísy na vykynutí.
- Mísu přikryjeme potravinářskou folií a utěsníme, aby nám těsto neosychalo. Necháme 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí přesuneme na mírně pomoučený vál a ještě jednou zlehka zpracujeme (nejlépe překládáním těsta přes sebe).
- Těsto rozdělíme na 4 části a vyvarujeme asi (2-3 cm silné) podlouhlé žemle.
- Na plech si dáme pečící papír a na něj položíme žemle. Položíme je dostatečně od sebe, protože v troubě nabydou.
- Přikryjeme je kuchyňskou utěrkou a necháme je ještě kynout cca ½ hodiny. Měly by zvětšit objem.
- Žemle potřeme bílkem, lehce posypeme drcenou solí a vložíme do rozehřáté trouby 220 °C.
- Pečeme asi 15 minut do zlatohnědého zbarvení.