Ingredience:
250 g rýže arborio, 2 lžíce oleje, 1 l vývaru, 2 dcl bílého vína, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 stonky řapíkatého celeru, 50 g šunky prosciutto crudo, 100 g sušených hub, 20 g másla, 150 g zakysané smetany, sůl, pepř, 50 g parmazánu.
Čerstvé bylinky: pažitka, petrželka, medvědí česnek…
Postup:
- Cibuli, česnek, řapíkatý celer a šunku nakrájíme na drobno. Rozpálíme olej a vše necháme osmahnout (cca dokud není cibule zesklovatěla a šunka lehce opražená).
- Přisypeme rýži a vše pořádně promícháme (každé zrníčko musí být obalené v oleji). Přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme téměř odpařit.
- Poté přiléváme vývar po troškách postupně, vždy aby byla rýže vodorovně zalitá. Po odpaření zase dolijeme naběračku. Jakmile je rýže uvařená, osolíme, opepříme a přidáme houby. Lehce ještě povaříme.
- Přidáme kousek másla a zakysanou smetanu. Promícháme, dokud se vše nepropojí.
- Nakonec vmícháme parmazán a nasekané bylinky.