Ingredience:
Burger: 600 g hovězí kližky, 3 snítky čerstvého oregana, 3 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvé majoránky, ½ středně velké cibule, 2 lžičky hrubozrnné soli a 2 lžičky celého pepře, 2 lžíce olivového oleje.
Dohotovení: 2 lžíce hráškového pesta, 1 lžíce majonézy, 3 plátky kyselé okurky, 1 plátek cibule (kroužky), 1 plátek rajčete, 3 listy baby špenátu.
Postup:
- Žemle připravíme předem dle našeho návodu na Žemle na burger s variací semínek.
- Hovězí kližku nameleme strojkem na maso. Přidáme lístky čerstvého oregana, tymiánu a majoránky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a také přidáme k masu.
- Sůl a pepř nadrtíme ve hmoždíři najemno a maso okořeníme.
- Vše pořádně promícháme a vytvoříme 4 placičky o průměru 8-10 cm, cca 1,5 cm vysoké.
- Na pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a Burgery smažíme po dobu cca 4 minut z každé strany.
- Žemle rozpůlíme a spodní polovinu potřeme majonézou a hráškovým pestem. Vložíme burger a na něj poklademe plátky okurky, cibuli, rajče a baby špenát. Přiklopíme druhou polovinou žemle.
TIP: Před podáváním obě poloviny žemle opražíme na pánvi (na sucho nebo na kapce olivového oleje).