Ingredience: (4 ks)
550 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, 100 g bílého jogurtu, 2 lžičky cukru krystal, 1 lžička soli, 20 ml extra panenského olivového oleje, 250 ml vody.
100 g Pesto z čerstvých mikrobylinek – slunečnice 100 g nebo Pesto z čerstvých mikrobylinek – ředkev 100 g.
1 vejce na potření.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy. Přisypeme k jedné straně droždí a cukr, k druhé straně sůl. Doprostřed dáme jogurt, olej a přilijeme vodu. Promícháme a zpracujeme hladké vláčné těsto.
- Těsto přendáme do olejem vytřené mísy a přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 1,5 hodiny nakynout (těsto musí zdvojnásobit svůj objem).
- Poté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý díl rozválíme nebo rukama roztaháme na obdélník o velikosti asi 20×30 cm a potřeme pestem. Obdélník po delší straně pevně svineme do rolády a poté ještě zamotáme do tvaru jidáše (konec zahneme dospodu).
- Jidáše přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut nakynout. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Plech vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a stáhneme teplotu na 200°C. Pečeme 30-35 minut.