Ingredience:
Těsto: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 3 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 100 g polohrubé mouky, 4 lžíce karobového prášku, (nebo holandského kakaa), 1/3 prášku do pečiva, 2 lžíce likéru Amaretto.
Náplň: 250 g plnotučného tvarohu, 200 g ricotty, 100 g pomazánkového másla, 1 vanilkový puding (500 ml mléka + 2 lžíce cukru krupice), 50 g krupicového cukru.
Čokoláda na posypání (min. 50%).
Postup:
- V míse utřeme cukr krupice a vanilkový cukr se žloutky. Vmícháme vodu a olej.
- Přisypeme mouku, karobový prášek (nebo kakao), prášek do pečiva a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků, přidáme Amaretto a vytvoříme hladké těsto.
- Plech s vyššími okraji o rozměrech 20×30 si vyložíme pečícím papírem, těsto na něj vylijeme a rovnoměrně rozprostřeme.
- Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 170 °C.
- Těsto necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
- Puding uvaříme dle návodu s mlékem a 2 lžícemi cukr krupice. Po uvaření ho přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Necháme ho zcela vychladnout.
- Poté dáme puding do mísy, přidáme tvaroh, ricottu a pomazánkové máslo. Přisypeme cukr a vyšleháme do hladké konzistence.
- Z těsta po vychladnutí sundáme pečící papír a vrátíme ho na plech. Navrch naneseme náplň a uhladíme. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.
- Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny, klidně ale i přes noc.
- TIP: Karobový prášek je zdravější alternativa kakaa nebo čokolády. Má vysoký podíl bílkovin a obsahuje méně tuku. Kalorická hodnota je asi o třetinu nižší než u kakaa.