Ingredience:
Těsto: 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 100 g cukru krupice, 200 g hořké čokolády, 2 lžíce holandského kakaa.
Krém: 250 g mascarpone, 200 g zakysané smetany, 50 g másla, 100 g moučkového cukru.
Slaný karamel: 1 lžička vanilkového extraktu, ½ lžičky soli, 40 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 60 g cukru krystal, 40 g čekankového sirupu.
Postup:
- Na těsto smícháme cukru se žloutky a holandským kakaem. Ve vodní lázni nebo nad párou rozehřejeme kousky čokolády a smícháme s kakaovou směsí.
- Z bílků ušleháme sníh a 1/3 zamícháme do čokoládové směsi. Poté opatrně vmícháme zbytek sněhu.
- Plech si vyložíme pečícím papírem, nalijeme na něj těsto, rozprostřeme až do okrajů a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 15 minut. Poté necháme vychladnout.
- Než se korpus na roládu upeče, připravíme si slaný karamel. V hrnečku rozehřejeme smetanu, vanilkový extrakt a 7,5 g másla (polovinu). Necháme jen rozehřát. Do pánve nebo hrnce se silným dnem vsypeme cukr a přidáme čekankový sirup. Promícháme a necháme na středním ohni (indukce č. 7) zezlátnout. Poté odstavíme a vmícháme smetanu – rychle mícháme. Vložíme zbylé máslo 7,5 g a sůl a opět mícháme. Vše se propojí a karamel začne houstnout. Odstavíme.
- Na krém vyšleháme všechny ingredience. Vychladlý korpus na roládu překlopíme, sundáme pečící papír a na tu stranu naneseme vrstvu krému.
- Povrch krému ještě pokapeme slaným karamelem a roládu zarulujeme. Roláda začne díky křehkému těstu praskat a tak to má být.
- Srulovanou roládu můžeme ještě pokapat slaným karamelem.
- Roládu necháme v lednici chvíli zatuhnout, stačí 30 minut a poté ji krájíme na širší plátky.