Ingredience:
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, špetka soli, 125 ml vlažné vody.
Náplň: 750 g zelené cukety, 2 menší cibule, 6 stroužků česneku, 100 g slaniny, 4 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky (tymián, oregano, libeček), sůl.
200 g zakysané smetany, 4 vejce, 40 g sýru Grana Padano.
60 g quinoy.
Postup:
- Všechny ingredience na těsto, KROMĚ VODY, dáme do mixéru a uděláme drobenku. Poté postupně přiléváme vodu, dokud se vše nespojí a nevytvoří těsto. Těsto vyndáme na pomoučněnou pracovní plochu a ještě několikrát prohněteme. Vytvoříme z něj kuličku, zabalíme do sáčku a dáme uležet do lednice na hodinu.
- Quinou uvaříme dle návodu.
- Cuketu a cibuli pokrájíme na malé kostičky. Česnek a slaninu nadrobno. Bylinky posekáme najemno.
- Na pánvi rozpálíme olej a zeleninu se slaninou orestujeme. Ke konci přidáme bylinky a uvařenou quinou. Osolíme a promícháme. Necháme zcela vystydnout.
- Poté ke směsi přidáme zakysanou smetanu, vejce a nastrouháme sýr. Promícháme.
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na průměr o něco větší než je forma, abychom mohli udělat okraje. Těstem vyložíme formu o průměru asi 30-35 cm a pořádně umačkáme až k okrajům. Zbytky těsta nad okraji přejedeme válečkem, aby odpadly. Ze zbylého těsta můžeme vykrájet nějaké tvary, kterými koláč ozdobíme.
- Těsto několikrát napícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
- Poté ho vyndáme a ihned naplníme připravenou směsí, případně ozdobíme připravenými vykrojenými tvary.
- Takto pečeme dále na 170 °C asi 40-45 minut.
TIP: Ke koláči doporučujeme podávat nějakou nakládanou sladkokyselou zeleninu (okurky, řepu, cibuli atp.) např. Zavařená červená řepa