Ingredience:
Těsto: 125 g pšeničné hladké mouky, 125 g hladké špaldové mouky, špetka soli, 1/2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, 150 g másla, 4 lžíce vlažné vody.
Náplň: 200 ricotty, 400 g mascarpone, 250 g plnotučného tvarohu, 130 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžičky koření GARAM MASALA 40 G.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Suroviny na těsto dáme do mixéru a rozmixujeme do struktury drobenky. Drobenku přemístíme na pracovní plochu a dotvoříme hladké těsto. Z těsta uděláme bochánek, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici alespoň hodinu uležet.
- Ingredience na náplň smícháme a vyšleháme do hladké konzistence.
- Uleželé těsto necháme jen trochu povolit při pokojové teplotě a ihned válečkem rozválíme o průměru větším, než je dno formy (abychom měli průměr široký i na pokrytí okrajů). Dle potřeby pomoučníme plochu moukou, aby se těsto dobře vyválelo. Podle dna formy vyřízneme kruh a těstem vyložíme formu. Forma je ideální s vyjímatelným dnem. Těsto umačkáme dokola a přebytky okrajů přejedeme válečkem, aby se okraje zarovnaly. Dno několikrát propíchneme vidličkou.
- Připravený korpus dáme péct do předehřáté trouby na 180°C na 10 minut.
- Poté korpus vyndáme a nalijeme do něj připravenou náplň.
- Koláč vrátíme do trouby pečeme dál 40 minut na 170 °C.
- Necháme ho zcela vychladnout a poté vyndáme z formy.
TIP: Přebytečné těsto můžeme využít na sušenky. Z těsta uděláme váleček, ze kterého nařežeme několik koleček o průměru asi 1 cm. Pokud máme razítko na sušenky, vytlačíme motiv a dáme péct do trouby na 10-12 minut na 170 °C (můžeme péct společně s koláčem a jen je vyndat dříve).