Ingredience:
250 g rýže arborio, 2 lžíce oleje, 1 l vývaru, 2 dcl bílého vína, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 20 g másla, 150 g zakysané smetany, 50 g parmazánu, sůl, pepř.
100 g krevet, 100 g dýně, 1/3 lžičky kari koření, sůl, pepř.
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Rozpálíme olej a cibuli s česnekem necháme zesklovatět.
- Přisypeme rýži a vše pořádně promícháme (každé zrníčko musí být obalené v oleji). Přilijeme víno, které necháme odpařit (občas promícháme).
- Vývar přiléváme po troškách postupně, vždy aby byla rýže zalitá. Po odpaření opět dolijeme naběračku.
- Jakmile je rýže uvařená, osolíme, přidáme kari koření a kousek másla a zakysanou smetanu. Promícháme, aby se vše propojilo.
- Dýni nakrájíme na malé kostičky a zprudka opražíme na kapce oleje. Před koncem přidáme krevety a vše dosmahneme společně. Osolíme, opepříme.
- Dýni a krevety zamícháme do rizota. Trochu necháme stranou na ozdobení.
- Navrch nastrouháme parmazán.