Ingredience:
300 g rýže arborio, 4 lžíce oleje, 1 l vývaru, 2 dcl bílého vína, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 20 g másla, 150 g zakysané smetany, 60 g sýru Grana Padano, sůl, pepř, hrst nasekané listové petrželky.
170 g tapenády ze zelených oliv (k zakoupení zde: Tapenáda ze zelených oliv 170 g).
Na ozdobu: olivový olej, hoblinky sýru Grana Padano.
Postup:
- Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- Na široké pánvi rozpálíme olivový olej a vše necháme osmahnout, dokud není cibule zesklovatěla.
- Přisypeme rýži a vše pořádně promícháme (každé zrníčko musí být obalené v oleji). Přilijeme víno, které necháme odpařit (občas promícháme).
- Poté přiléváme vývar po troškách postupně, vždy aby byla rýže vodorovně zalitá. Po odpaření zase dolijeme naběračku. Jakmile je rýže uvařená, osolíme, opepříme a vmícháme tapenádu ze zelených oliv.
- Přidáme máslo a promícháme. Jakmile se máslo rozpustí, vmícháme zakysanou smetanu a lehce ještě povaříme.
- Nakonec vmícháme parmazán a nasekanou petrželku.
- Podáváme zakápnuté olivovým olejem a ozdobené hoblinkami sýra.