Ingredience: (4 porce)
Základ: 1 l kuřecího vývaru a obraného masa ze skeletu kuřete, 8 hub shitake, 40 g sušených hub, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření.
Ochucení: 250 ml smetany 30%, 10 g másla, 1 lžička hladké mouky, sůl, pepř, kopr, sušený libeček, 3 lžíce jablečného octa, 3 lžíce cukr moučky.
Dohotovení: 1 vajíčko + 2 lžíce octa, kopr, pažitka nebo jiná čerstvá bylinka na ozdobu. Olivový olej na zakápnutí.
Postup:
- Všechny houby namočíme do teplé vody a necháme 20 minut vylouhovat. Shitake poté dvakrát překrojíme na široké nudličky.
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky a osmahneme v hrnci na oleji. Poté přidáme houby a ještě chvíli restujeme.
- Přilijeme vývar, přidáme bobkový list a nové koření. Jakmile se začne vývar vařit, stáhneme stupeň sporáku a přilijeme smetanu.
- Ochutíme octem, cukrem, solí, pepřem. Přidáme kopr a libeček.
- Lžičku mouky rozmícháme se lžící vody a vmícháme do polévky. Mícháme metličkou, aby se neudělaly hrudky.
- Přidáme máslo a necháme ho v polévce rozpustit.
- Nakonec vložíme obrané maso z kuřecího skeletu.
- Do hrnce dáme vařit vodu a přilijeme dvě lžíce octa. Jakmile se dá voda do varu, lžíci uděláme ve vodě vír a vajíčko pomalu vklouzneme doprostřed víru. Vaříme asi 4 minuty. Žloutek by se měl dokola obalit bílkem. Pokud se tvoří pěna nebo se kousky bílku oddělí, sebereme jej z hladiny sběračkou.
- Na talíř servírujeme polévku, doprostřed dáme vajíčko, posypeme čerstvou bylinkou a zakápneme olivovým olejem. Nakonec vajíčko mírně nařízneme, aby žloutek pomalu vytékal.
- TIP: Ptáte se proč Shitake do české kulajdy? Pokud není letní období a nerostou houby, Shitake jsou vhodnou volnou, aby byly v polévce velké kusy hub a navíc mají skvělou chuť. Takže proč ne!