Ingredience:
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, špetka soli, 125 ml vlažné vody.
Náplň: 100 g sýru goudy, 200 g zakysané smetany, 4 vejce, 600 g květáku, 2 lžíce olivového oleje, 300 g šunky, sůl, pepř, muškátový oříšek, bylinky (medvědí česnek, petržel, sušené oregano).
Sádlo na vymazání.
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli a promícháme. Přidáme změklé máslo nakrájené na malé kousky. Prsty promícháváme, až nám vznikne konzistence drobenky. Poté přiléváme postupně vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici 30 minut uležet.
- Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Poté lehce pokrájíme na menší kousky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a květák osmahneme.
- Osmahneme také šunku pokrájenou na malé kostičky.
- Do mísy nastrouháme sýr, přidáme květák, šunku, zakysanou smetanu, vejce, nasekané bylinky, oregano. Osolíme, opepříme a přistrouháme muškátový oříšek (cca 1 lžička). Vše pořádně promícháme.
- Formu o průměru 28 cm vymažeme sádlem.
- Na pomoučněném vále vyválíme těsto do průměru cca 32 cm (průměr formy + okraje). Plát těsta přeneseme do formy a těsto umačkáme do krajů. Přebytečného těsta přes okraj se zbavíme snadno tak, že po okrajích přejedeme válečkem. Okraje se tak krásně zarovnají. Několikrát propícháme těsto vidličkou.
- Takto připravené těsto vyložíme pečícím papírem až po okraj a naplníme rýží. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 12 minut. Poté pečící papír s rýží vyjmeme a naplníme formu připravenou náplní.
- Ze zbylého těsta můžeme vykrájet na ozdobu několik kytiček, které poklademe po povrchu.
- Pečeme dalších 30 minut na 170 °C.
- Koláč necháme trochu vychladnout a pomocí dvou talířů ho vyklopíme (jedním talířem přiklopíme a obrátíme vzhůru nohama, poté přiložíme druhý talíř a koláč opět překlopíme zpět).
- Podáváme s listovým salátkem.