Ingredience:
Základ: 550 g cukety, ½ lžičky zázvoru, 1 lžička kari, ½ lžičky pepře, ½ lžičky soli, 2 lžíce kokosového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml 12% smetany na vaření, hrst nasekaných čerstvých bylinek (oregano, tymián), 400 g vařeného/grilovaného kuřecího masa pokrájeného na kostičky.Bešamel: 40 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l mléka, 1 lžička muškátového oříšku, 1 lžička sušeného oregana, sůl.Dohotovení: těstovinové pláty, 300 g plátkového sýra (3 balení).
Postup:
- Cuketu a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nadrtíme. Na pánvi si rozpálíme kokosový olej, vložíme zeleninu, přidáme koření zázvor, a kari. Osolíme, opepříme a vše promícháme.
- Restujeme na vyšším ohni, aby cuketa odpařila vodu a lehce se připekla. Jen občas promícháme. Když je zelenina opražená, přilijeme smetanu. Promícháme a odstavíme. Nakonec do směsi vmícháme kousky kuřecího masa.
- Poté si připravíme bešamel. Do hrnce dáme máslo, necháme ho rozpustit a přidáme mouku. Za stálého míchání uděláme jíšku. Poté vlijeme mléko, přidáme muškátový oříšek, oregano a sůl a chvíli povaříme na mírném ohni. Bešamel by měl trochu zhoustnout, ale stále by měl zůstat tekutý, aby se jím daly lasagne zalít.
- Plátky sýra překrojíme na půl (nebo menší kousky) a pak už jenom vrstvíme jednotlivé díly do zapékací mísy o velikosti 30×20 cm.
- Nejprve je vrstva těstovinových plátů, na ně kousky sýra a poté vrstva cuketové směsi. Takto pokračujeme až do vypotřebování surovin, poslední vrstva je zakončena sýrem. Celkem by měly být 4 vrstvy.
- Takto připravené vrstvy zalijeme bešamelem (vše by mělo být ponořeno) a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu.
- Lasagne je nejlepší nechat vychladnout, aby vše ztuhlo a chutě se propojily. Pak je možné krájet pěkné kostky držící tvar a teprve poté ohřát.