Ingredience:
Základ: 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje.
1 kg mletého masa, 1 plechovka rajčat, 4 lžíce kečupu, sůl, pepř, bazalka.
Bešamel: 20 g másla, 3 lžíce slunečnicového oleje, 700 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, oregano.
Dohotovení: těstovinové pláty, 400 g plátků sýra (gouda nebo uzený eidam).
Postup:
- Česnek a cibuli očistíme a nakrájíme na jemno.
- Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s česnekem osmahneme. Přidáme maso a dále smažíme, dokud není maso na půl hotové. Poté přidáme rajčata a kečup, osolíme, opepříme a vsypeme bazalku.
- Necháme přiklopené pokličkou na mírném ohni probublávat asi 15 minut, dokud není maso hotové. Omáčka s masem by měla být krásně propojená a měla by vzniknout směs.
- Na bešamel si v hrnci rozehřejeme máslo a olej, přisypeme mouku a uděláme jíšku. Poté přilijeme postupně mléko (stále mícháme, aby nebyly hrudky) a nakonec přistrouháme muškátový oříšek a přisypeme oregano. Za stálého míchání povaříme.
- Do pekáče začneme vrstvit: 1. vrstva těstovinové pláty, 2 vrstva maso, 3. vrstva sýr.
- Takto opakujeme, dokud máme ingredience (na pekáč o velikosti 30×20 se vejdou 4 vrstvy).
- Poslední vrstva končí sýrem a celý pekáč zalijeme připraveným bešamelem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
- Lasagne je nejlepší nechat ztuhnout do druhého dne. Chutě se propojí a dají se dobře krájet.