Ingredience: (pro 4-6 osob)
Základ: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 středně velké mrkve, 1/4 celeru, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 střední cibule, 1 lilek, 3 plné lžičky tymiánu, 3 stroužky česneku, 6 zralých rajčat (nebo 1 plechovka rajčat), 70 g rajčatového protlaku, 7 filátek ančoviček, 1 lžička kuliček pepře, 2 lžičky hrubozrnné soli, 1/2 muškátového oříšku, 1 lžička uzené papriky, 3 lžičky třtinového cukru.
250 ml kvalitního červeného vína.
Bešamel: 100 ml smetany (30%), 300 ml mléka, 30 g másla, 30 g hladké mouky.
Dohotovení: 300 g nastrouhaného sýra (cheddar), plátky těstovin lasagne.
Postup:
- Všechnu zeleninu pokrájíme najemno. Rajčata spaříme v horké vodě a oloupeme a pokrájíme na malé kousky.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a cibuli, mrkev a celery orestujeme (asi dvě minuty). Po zarestování přidáme lilek a tymián a po dalších dvou minutách restování přidáme všechny ostatní ingredience na základ. Zarestujeme a přilijeme víno. Přivedeme k varu a necháme vařit na mírném ohni asi 30-40 minut, dokud není zelenina měkká (ne rozvařená).
- V hrnci necháme rozehřát máslo a přidáme mouku. Mícháme metličkou a uděláme jíšku. Postupně přiléváme mléko a smetanu a za stálého šlehání vytvoříme krémový bešamel.
- V hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme těstovinové pláty, které povaříme 3 minuty do poloměkka.
- Začneme plnit formu o průměru 25×20 cm. Dospodu dáme trochu lilkové směsi (aby se těstoviny nepřilepily).
- 1. vrstva: lilková směs (troška) – těstoviny – 1/3 lilkové směsi – 1/2 bešamelu – 1/3 sýra
- 2. vrstva: těstoviny – 1/3 lilkové směsi- 1/2 bešamelu – 1/3 sýra
- 3. vrstva: těstoviny – 1/3 lilkové směsi- 1/3 sýra
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut. Na posledních 5 minut přepneme troubu na gril a dopečeme. Lasagne necháme vychladnout, aby se zpevnily před krájením. Poté přihřejeme a podáváme s lehkým salátkem.
TIP: Pro masozřavce – lilek můžeme nahradit mletým masem 🙂