Ingredience:
Korpus: 3 vejce, špetka soli, 100 g třtinového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 2 lžíce vody, 100 g mletého máku, 60 g špaldové hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva.
Náplň: 125 ml mléka, 20 g pudingového prášku, 60g cukru krystal, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1/2 lžičky koření GARAM MASALA 40 G, 100 g mascarpone.
130 g kandované pomerančové kůry.
Poleva: 80 g čokolády na vaření, 50 ml smetany na vaření.
Posyp: hrstka g mandlové drtě.
1 lžíce rumu.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Žloutky oddělíme od vajec a z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Postupně přišleháváme třtinový cukr, vanilkový cukr, žloutky a vodu.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a mákem a zamícháme do směsi.
- Formu na dort si vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 25 minut. Poté vyklopíme a korpus necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. Všechny ingredience kromě mascarpone, dáme do hrnce, rozmícháme metličkou a přivedeme k varu. Mícháme do husté konzistence. Poté přikryjeme potravinářskou folií, aby se nevytvořil škraloup a necháme také úplně vychladnout. Do vychladlé pudingové směsi vmícháme mascarpone a prošleháme.
- Vychladlý korpus rozřízneme na půl a obě vnitřní strany potřeme slabě rumem.
- Na spodní vrstvu dáme polovinu krému, rozprostřeme ho a na něj poklademe citronovou kůru (trochu si odložíme stranou na konečné zdobení).
- Přiklopíme druhým korpusem a opět na něj rozprostřeme druhou polovinu krému.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou a za častého míchání vytvoříme hladkou ganáž.
- Ganáží polijeme povrch dortu (můžeme nechat stékat po okrajích), posypeme mandlovou drží a nakonec ozdobíme citronovou kůrou, kterou jsme si nechali stranou.
- Dort necháme před rozkrojením v lednici pořádně ztuhnout.