Rubriky
Recepty Dezerty & Sladké

Makový kringel

Ingredience: (12 ks)

120 ml vlažné vody, 42 g čerstvého droždí, 125 ml teplého mléka, 100 g cukru krupice, 65 g másla, 1 lžička soli, 1 kg hladké mouky, 3 vejce

200 g mletého máku, 100 g povidel, 1 lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžička skořice, 150 ml mléka.


Postup:

  1. V hrnku smícháme polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím.
  2. Přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek vody, mléko, 1 lžíci horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypeme 375 g mouky.
  3. Těsto promícháme, zapracujeme 2 vejce a prohněteme. Přidáváme zbylou mouku a vypracujeme vláčné těsto (pokud je těsto moc tuhé, přilijeme trochu mléka).
  4. Těsto vytvarujeme do koule a přemístíme do mísy vymazané olejem, těsto několikrát otočíme. Mísu překryjeme potravinářskou folií a necháme kynout hodinu na teplém místě.
  5. Mezitím si připravíme náplň. Mák dáme do hrnce a přidáme 200 ml mléka, povidla, lžíci rumu, lžíci cukru a lžičku skořice. Promícháme a povaříme dokud se vše nespojí.
  6. Z těsta vyválíme tenký plát, který potřeme makovou náplní. Srulujeme do rolády a uprostřed podélně rozkrojíme. Z jedné strany spojíme oba konce, dílce zamotáme a vytvoříme věnec.
  7. Věnec necháme ještě 15 minut odpočinout.
  8. Potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě nejprve 5 minut na 180 °C , poté stáhneme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut.
  9. Před podáváním pocukrujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Maximální velikost souboru, který můžete nahrát je: 3 MB. Můžete nahrát: image. Drop file here