Ingredience:
Těsto: 600 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 150 g medu, 100 g másla, 3 vejce, 1 zarovnaná lžíce holandského kakaa, 1 zarovnaná lžíce perníkového koření (badyán, hřebíček, nové koření, skořice), 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřícího prášku do perníku.
Na potření: 1 vejce, 1 lžíce studené vody.
Poleva: 1 bílek, 160 g cukr moučka, (+ potravinářské barvy).
Postup:
- Nejprve rozpustíme med a máslo, aby byly vlažné.
- Hladkou mouku prosejeme do mísy a přidáme všechny ostatní sypké suroviny, přilijeme med a máslo a důkladně vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici dva dny.
- Než těsto začneme vyvalovat, je třeba ho nechat povolit při pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo. Poté vyválíme plát o tloušťce 3-5 mm.
- Vykrajujeme požadované tvary, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut (čas a teplota je třeba přizpůsobit troubě).
- Chvíli před dopečením rychle potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou.
- Upečené perníčky necháme vychladnout a poté můžeme zdobit.
- Polevu připravíme tak, že bílek propasírujeme přes sítko do misky. Prosejeme moučkový cukr a ušleháme s bílkem do hladka. Kdo chce, může ušlehaný bílek rozdělit a přidat potravinářské barvivo (stačí špetka + 2 kapičky vody)
- Polevu přemístíme do potravinářského sáčku a perníčky ozdobíme.
- Necháme zaschnout do druhého dne.
TIP: Ozdobené perníčky uchováváme uložené v uzavíratelné krabičce.