Ingredience:
Piškot: 350 g polohrubé mouky, 220 g cukru krystal, 1/2 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa.
Krém: 500 g plnotučného tvarohu, 150 g másla, 100 ml smetany 30%, 120 g cukru moučka.
Poleva (ganache): 200 g čokolády min. 50%, 100 g smetany na vaření 12%.
Postup:
- Plech o rozměru 20×30 cm si vyložíme pečícím papírem.
- Žloutky oddělíme od bílků a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny.
- V míse promícháme mouku, kakao a prášek do pečiva a přisypeme ji ke žloutkům.
- Z bílků vyšleháme tuhý sní a vmícháme ho opatrně do těsta.
- Těsto vylijeme na plech, rovnoměrně rozprostřeme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20-25 minut.
- Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
- Ingredience na krém vyšleháme o hladké konzistence.
- Ve vodní lázni přivedeme k varu smetanu. Odstavíme ji ze sporáku a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme chvíli stát a poté metličkou vymícháme hladkou a lesklou čokoládovou polevu.
- Nyní si můžeme zvolit, zda budeme vykrajovat malé dortíčky a nebo necháme vše na plechu a poté rozkrájíme na řezy.
- Pokud zvolíme malé dortíčky, tak vykrájíme piškot, který necháme ve formičkách, do nichž naneseme připravený krém a zalijeme čokoládou. Takto necháme dortíčky ztuhnout pár hodin v lednici a poté je opatrně z formiček vytlačíme.
- Nebo krém i polevu rozprostřeme na plech na celý piškot a necháme ztuhnout vcelku. Řezy krájíme rovnou na plechu až poté.