Ingredience:
Korpus: 100 g ovesných vloček, 100 g máslových sušenek, 150 g másla.
Náplň: 200 ricotty, 200 g mascarpone, 250 g plnotučného tvarohu, 170 moučkového cukru, 5 vajec, 140 ml silné kávy, 1 lžíce vanilkového extraktu.
Karamel: 120 g cukru krystal, 30 g másla, 80 ml smetany 12%, 40 ml silné kávy.
Postup:
- Na korpus rozdrtíme v mixéru vločky a sušenky. Máslo rozehřejeme a přilijeme k sušenkové směsi a promícháme.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. Na dno vložíme sušenkovou směs a uhladíme.
- Korpus si předpečeme v troubě 10 minut na 200 °C.
- Na náplň dáme do mísy ricottu, mascarpone a tvaroh. Přidáme moučkový cukr, vejce, kávu a vanilkový extrakt a vše vyšleháme do hladké konzistence.
- Okraje formy s korpusem vymažeme olejem. Na korpus nalijeme nejprve náplň pečeme v troubě na 170 °C 45 minut. Po vyndání z trouby se cake klepe, to je v pořádku.
- Připravíme si karamel. Cukr a máslo dáme do nerezového hrnec a na středním ohni necháme rozpustit máslo a zkaramelizovat cukr. Občas promícháme a když je cukr rozpuštěný, pomalu přilijeme smetanu (karamel ochlazením zase trochu ztuhne, ale to nevadí, zahříváme dál). Jakmile je smetana smíchaná z karamelem, přilijeme kávu a ještě promícháme. Stáhneme ze sporáku a lžící lehce promícháváme, aby karamel začal tuhnout, ale stále měl tekoucí konzistenci. V tom okamžiku ho můžeme nalít na mocca cake (kdyby byl moc řídký, roztekl by se).
- Mocca cake s karamelem dáme do lednice pořádně ztuhnout (alespoň 4 hodiny).