Ingredience: (4 porce)
Základ: 6 mrkví, 2 brambory, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, muškátový oříšek, mletý zázvor, pepř, sůl, 1-2 lžíce jablečného octa.
Dohotovení: 2 plátky toustového chleba, 1 lžíce olivového oleje, 50 g parmazánu, slunečnicová semínka, petrželka.
Postup:
- Mrkev, cibuli, česnek a brambory očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vše uvaříme do měkka v zeleninovém vývaru.
- Rozmixujeme dohladka, přidáme muškátový oříšek, mletý zázvor, pepř, sůl a ocet. Nakonec vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme.
- Toustový chleba nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi na olivovém oleji.
- Slunečnicová semínka opražíme na pánvi na sucho.
- Parmazán nastrouháme nahrubo. Plech vyložíme pečícím papírem a z parmazánu vytvoříme malé hromádky, které se po pečení v troubě roztečou. V rozehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 2 minuty (dokud není povrch lehce hnědý). Necháme zcela vychladnout do opětovného ztuhnutí, nejlépe v lednici.
- Petrželku nasekáme nahrubo.
- Polévku servírujeme na hluboký talíř. Zdobíme slunečnicovými semínky, chlebovými krutony, petrželkou a parmazánovým chipsem.