Ingredience: (cca 20 ks)
Těsto: 600 g mrkve, 300 g polohrubé mouky, 150 g špaldové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva.
5 vajec, 200 g třtinového cukru, 60 g oleje, 50 g strouhaného kokosu, 60 g vlašských ořechů, citronová kůra z 1 citronu, 1 lžička vanilkového extraktu, 210 ml plnotučného mléka, 2 vrchovaté lžičky koření Garam Masala 40 g.
Olej na vymazání formiček.
Krém: 750 g mascarpone, 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 125 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu.
Ozdoba: prášek ze sušené řepy.
Výrobky použité v receptu
Postup:
- Mrkev očistíme a nastrouháme na širší nudličky. Dáme do velké mísy.
- Obě mouky promícháme s kypřícím práškem a přidáme k mrkvi.
- Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Ořechy nadrtíme nebo pokrájíme na malé kousky.
- Všechny zbylé ingredience na těsto dáme do mísy a promícháme. Sníh vmícháme opatrně až nakonec!
- Formičky vystříkáme nebo vymažeme olejem a do každé naneseme těsto lehce pod okraj košíčků.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Špejlí můžeme zkontrolovat, zda se těsto uvnitř už nelepí, poté jsou cupcakes hotové.
- Muffiny necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme krém.
- Všechny ingredience na krém vyšleháme do hladké konzistence. Necháme vychladnout v ledničce.
- Jakmile jsou cupcakes vychladlé, krém přemístíme do zdobícího sáčku a naneseme na muffiny.
- Krém poprášíme práškem z červené řepy.
TIP: Místo prášku z červené řepy můžete použít i jiné ozdoby, např. čokoládové kousky, karamel, mleté ořechy apod. Fantazii se meze nekladou 🙂